Sunday, May 25, 2008

Georgia (1998)

Της ΠΕΠΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


“Στη Γεωργία ο Θεός έδωσε τα πάντα για τον τουρισμό. Το μόνο που μένει είναι η αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο”. Αυτή η άποψη - η οποία εκφράστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Σεβαρνάτζε - περιγράφει ανάγλυφα το νέο κράτος που δημιουργήθηκε στον Καύκασο.
Ο υπουργός Τουρισμού της Γεωργίας, κ. Βάσια Σούμπλατζε, μας προσκαλεί για διακοπές στον τόπο του όλες τις εποχές του χρόνου, αφού συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Πριν δέκα περίπου χρόνια υπήρχαν στη Γεωργία 624 ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, και μοτέλ στη διάθεση των 6 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονταν τη χώρα ετησίως. Ωστόσο όταν η Γεωργία κέρδισε την ανεξαρτησία της έχασε τους τουρίστες. Ο κ. Σούμπλατζε εξηγεί το λόγο: Η υποδομή ήταν κυρίως φτιαγμένη για τη φθηνή σοβιετική αγορά κι όχι για την υποδοχή Ευρωπαίων και άλλων τουριστών. Σήμερα που η Γεωργία έμεινε μόνη και προσπαθεί να βρει το δρόμο της άρχισε η αναδιοργάνωση.
Ετσι ο τουρισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα για την οικονομία και γίνονται προσπάθειες για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Ο υπουργός της Γεωργίας φαίνεται αισιόδοξος. Η χαμηλή εγκληματικότητα και η σταθερότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια πολιτικά και οικονομικά καθώς και το ποσοστό ανάπτυξης (10%) - που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ - αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον. Το λάρι (εθνικό νόμισμα) έμεινε ανεπηρέαστο από την κρίση στη Ρωσία.
Αν και ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 5% της οικονομίας υπάρχει συνεχώς ανοδική τάση. Ετσι το 1995 οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα ήταν 95.000, το 1996 έφθασαν τις 150.000, το 1997 τις 300.000 και οι εκτιμήσεις για το 1998 δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Το υπουργείο Τουρισμού καταβάλλει προσπάθεια προβολής της Γεωργίας σε όλους όσοι δεν την γνωρίζουν και ο κ. Σούμπλατζε είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση.
Ο Δρόμος του Μεταξιού
Πριν από λίγες ημέρες έγινε στην Τυφλίδα το 3ο Συνέδριο των χωρών που ανήκουν στο Δρόμο του Μεταξιού όπου συμμετείχαν 86 εκπρόσωποι από 28 χώρες του κόσμου.Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ήταν εκεί ο γ.γ. Φραντζέσκο Φρατζιάλι και η υπόλοιπη ηγεσία.
Ο κ. Σούμπλατζε υπογραμμίζει ότι η Γεωργία είναι υπερήφανη που αποτελεί μέρος του Δρόμου του Μεταξιού και προσθέτει: “Η επιτυχία του προγράμματος αναβίωσης του τουρισμού στο Δρόμο του Μεταξιού εξαρτάται από την ετοιμότητα των χωρών και τις δυνατότητές τους να το υλοποιήσουνσουν σωστά. Θεμέλιο της ολοκλήρωσης είναι η τουριστική υποδομή”.

Εργα υποδομής
Ο κ. Σούμπλατζε συνεχίζει αναφερόμενος στα βήματα που έκανε το υπουργείο Τουρισμού προς αυτήν την κατεύθυνση, λέει: “Πρώτα από όλα καταφέραμε να τραβήξουμε την προσοχή των διεθνών οργανισμών και των ξένων επενδυτών σε θέματα ιδεών για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (TDA) λάβαμε 400.000 δολάρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού δικτύου μας: Αμερικανικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την κατασκευή 5 ξενοδοχείων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Αλλες 300.000 ecu επενδύθηκαν στο πλαίσιο του 15ετούς προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης. Στόχος μας είναι τα πρώτα 5 χρόνια να προσελκύσουμε 1.000.000 τουρίστες”.
Αξιοθέατα
Η Γεωργία έχει άπειρες φυσικές ομορφιές. Δύο από τα χιονοδρομικά της κέντρα έχουν από τις μεγαλύτερες πίστες στον κόσμο, ενώ υπάρχουν 300 λουτροπόλεις στα 318 χιλιομέτρων παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Φημίζεται όμως και για τις 2.400 ιαματικές πηγές που τα νερά τους θεραπεύουν τους ρευματισμούς, το βρογχχικό άσθμα και άλλες παθήσεις. Επίσης αρκετά ανεπτυγμένος είναι ο οικολογικός τουρισμός αλλά και ο αθλητικός με επίκεντρο την ιππασία και το κυνήγι. Αν και υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, οι προσπάθειες εστιάζονται σε άλλες μορφές, αφού στη θάλασσα κυριαρχεί η Μεσόγειος.
Δεν λείπει και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν 5.000 μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, σπήλαια με αποτυπώματα δεινοσαύρων, κάστρα και πόλεις χτισμένες στους βράχους των βουνών. Στα δυτικά της χώρας βρίσκονται τα βουνά Γκόρντι όπου συγκεντρώνονται επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο για να μελετήσουν την ανάπτυξη της γης.
Η Γεωργία έχει ιστορία από το 3500 π.Χ. και φυσικά υπάρχει ο πολιτιστικός τουρισμός. Εξάλλου το σήμα της Τιφλίδας είναι ένα σύμπλεγμα από ήλιο, βουνά και πολιτιστικά μνημεία.
Αγροτοτουρισμός
Το υπουργείο Τουρισμού της Γεωργίας έχει μελετήσει την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτοτουρισμός. Η υλοποίηση των σχεδίων χρειάζεται την υποστήριξη των ιδιωτικών εταιρειών. Με αυτό το σκεπτικό, εξηγεί ο κ. Σούμπλατζε, προσφέρεται σημαντική βοήθεια στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία.
Τον Ιούλιο συστάθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού που ένωσε 100 ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενώ τον ίδιο μήνα 50 ξενοδοχεία ίδρυσαν την Ενωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού έγιναν τροποποιήσεις στο φορολογικό κώδικα σύμφωνα με τις οποίες οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που φέρνουν τουρίστες στη χώρα εξαιρούνται του ΦΠΑ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να δοθούν κίνητρα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες αλλά και να μειωθούν οι τιμές στην παροχή υπηρεσιών για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Οι σχέσεις με την ΕλλάδαΟ κ. Σούμπλατζε καλεί τους Ελληνες επιχειρηματίες να συμμετέχουν επενδυτικά σε έργα τουριστικής υποδομής αναφερόμενος και στα βασικά στοιχεία που συνδέουν τις δύο χώρες: μυθολογία, ιστορία και φυσικά Ορθοδοξία. Ηδη έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με την Ελλάδα αν και για την ώρα υπάρχουν λίγα τουριστικά γραφεία στη χώρα μας. Ενα σημαντικό βήμα έγινε με τη συμμετοχή της Γεωργίας με δικό της περίπτερο στη Philoxenia ’98, ύστερα από πρόσκληση του ΕΟΤ.

Δημοσιεύτηκε : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 10/1998

No comments: