Saturday, July 18, 2020

Στο «κόκκινο» θερμόμετρο και ανησυχία

Στο «κόκκινο» θερμόμετρο και ανησυχία


Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 15:31

UPD:16:20

EPA/CRISTOBAL HERRERA

Εκατοντάδες άτομα συρρέουν στην παραλία του Μαϊάμι, στη Φλόριντα, αγνοώντας το ρεκόρ αύξησης κορυσμάτων στην περιοχή.
A- A A+

Η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τη μία μετά την άλλη τις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου χτες καταγράφηκαν περίπου 45.000 νέα κρούσματα. Στο «κόκκινο» η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα και η Νεβάδα. ΤοΤέξας επαναφέρει τα μέτρα περιορισμού, ενώ το Μαϊάμι συζητά να κλείσει τις παραλίες κατά την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου. Ομως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, την ίδια στιγμή που ανοίγει ο τουρισμός, ενώ οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν διευρυμένους ελέγχους και τοπικά lockdowns. Στην Ευρώπη σήμερα έχουν καταγραφεί 8.518 νέα κρούσματα σύμφωνα με στοιχεία του worldometer, εκ των οποίων τα 6.791 στη Ρωσία. Συνολικά στον κόσμο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000.000 και οι νεκροί τις 500.000. Στο μεταξύ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε ο ρυθμός μετάδοσης σε ηλικίες έως 35 ετών, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και την καλοκαιρινή διάθεση για κλαμπ και παραλίες.
Βρετανία: Σχέδια για lockdown στο Λέστερ
Στη Βρετανία, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε σήμερα, ότι η κυβέρνηση θέλει τη Βρετανία να κινείται και πάλι, ξεπερνώντας μία κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού και προτείνοντας έναν «οδικό χάρτη υποδομών», ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μιλώντας στο Sky News, η Πατέλ δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στις οδηγίες της κυβέρνησης και να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ενώ προειδοποίησε αυτούς που επιτέθηκαν στην αστυνομία ότι θα αισθανθούν την πλήρη ισχύ επιβολής του νόμου.
Ταυτόχρονα η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ένα τοπικό κλείδωμα στο Λέστερ μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Μιλώντας στο BBC η Πατέλ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την κίνηση, όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα The Sunday Times.
Σύμφωνα με τους Times, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εξετάζει τις νομοεθτικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιβολή lockdown στην πόλη των Ανατολικών Μίντλαντς μετά από 658 κρούσματα - 25% των συνολικών περιπτώσεων έως εκέινη την στιγμή- που καταγράφηκαν τις δύο εβδομάδες πριν από τις 16 Ιουνίου.
«Με τις τοπικές εξάρσεις, είναι σωστό να έχουμε μια τοπική λύση», δήλωσε η Πατέλ.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος του Λέστερ Πίτερ Σόουλσμπι δήλωσε την Κυριακή ότι τα δεδομένα δοκιμών εξακολουθούν να αναλύονται και δεν υπάρχει «άμεση προοπτική» κλειδώματος.
Ρεκόρ κρουσμάτων στην Τσεχία
Ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μέρα από τις 8 Απριλίου καταγράφηκε χθες Σάββατο στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου το περασμένο 24ωρο διαγνώσθηκαν 260 νέα κρούσματα, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Πρόκειται σχεδόν για τον τριπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων από τα 93 που είχαν διαγνωστεί την Πέμπτη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 11.298 κρούσματα και των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 σε 347.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας Γιαρμίλα Ράζοβα δήλωσε στον Τσεχικό Ραδιοσταθμό χθες ότι η αύξηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την εντατικοποίηση της εξέτασης των πολιτών σε τοπικές εστίες μόλυνσης.
Σε άνοδο και στην Ινδία
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 410 νέοι θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19 και 19.906 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τους αριθμούς αυτούς να ανεβάζουν σε 16.095 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα και σε 528.859 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων SARS-CoV-2 που καταγράφεται σε μια μέρα στη χώρα μέχρι στιγμής.
Στην Ινδονησία
Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα 1.198 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 34 θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μολύνσεων στις 54.010 και τους θανάτους σε 2.754, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Στην Ιαπωνία
Το Τόκιο ανέφερε σήμερα 60 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών από την 4η Μαΐου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι TBS στο Τόκιο.

No comments: