Tuesday, November 18, 2008

Πάσχα στην Κέρκυρα


«Αν δεν κάνεις Πάσχα στην Κέρκυρα, δεν έχεις δει και νιώσει τίποτα». Αυτά μου έλεγαν όσοι είχαν πάει στο φημισμένο νησί, αλλά θεωρούσα ότι υπερέβαλαν, μέχρι τη στιγμή που το ανακάλυψα η ίδια.
Μ. Παρασκευή. Από την έρημη Αθήνα, στο πολύβουο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από εκεί για πρωινό καφέ στο Λιστόν. Εγώ που ξυπνάω μετά τις 10.00 π.μ. κυριολεκτικά απολάμβανα (ακόμη αν και ήταν 8.00 π.μ. έναν καπουτσίνο σε κάποιο καφέ του Λιστόν, αναμένοντας να παρελάσει μία από τις μπάντες του νησιού. Σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στο νησί της μουσικής, «πέφτεις» πάνω σε φιλαρμονική που παίζει μουσική ανάλογη των ημερών. Εχοντας φτάσει αξημέρωτα (λόγω πτήσης) είχα εξασφαλίσει «πρώτο τραπέζι πλατεία», σε αντίθεση με τους αργοπορημένους που ξεροστάλιαζαν όρθιοι για να δουν και να ακούσουν την μπάντα.
Στη συνέχεια μία βόλτα στα καντούνια ξυπνάει μνήμες από ελληνικές ταινίες της Ρένας Βλαχοπούλου και σου θυμίζει κάτι από Ιταλία. Μικρές στάσεις σε κόζι καφέ αγγλικού τύπου (επιρροές από την εποχή των Άγγλων στο νησί) και φυσικά ξεκούραση σε κάποιο από τα πολλά σύγχρονα ξενοδοχεία. Λόγω των ημερών προτίμησα κάποιο στο κέντρο της πόλης.Το βράδι, αν και Μεγάλη Παρασκευή, η νυχτερινή διασκέδαση σε κάνει να νομίζεις ότι είναι Ανάσταση.
Μ. Σάββατο. Σήμερα είναι το πασίγνωστο έθιμο των κανατιών. Στην καρδιά της παλιάς πόλης από τα μπαλκόνια των αρχοντικών «βρέχει» κανάτια. Εχεις την εντύπωση ότι όλο το χρόνο τα μάζευαν για να τα πετάξουν στους περαστικούς τη συγκεκριμένη μέρα. Οχι, δεν σημαδεύουν κάποιο γαμπρό, αλλά τους πάντες. Λίγο προσοχή χρειάζεται αλλά το έθιμο είναι πράγματι διασκεδαστικό.
Το βράδι όλο το νησί, ντόπιοι και τουρίστες, δίνουν ραντεβού στη Σπιανάδα για ένα υπερθέαμα βεγγαλικών. Με το Χριστός Ανέστη, ο ουρανός γίνεται μέρα και για αρκετά λεπτά χαζεύουν όλοι τα πάμπολλα και εντυπωσιακά βεγγαλικά.
Πάσχα. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, το νησί που διαθέτει τουριστική συνείδηση έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.
Αν έχετε περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σας αξίζει μία βόλτα στα πέριξ. Από καφέ ή φαγητό στο Κανόνι, με θέα το γνωστό σε όλους Ποντικονήσι, μέχρι το ανάκτορα στο Αχίλλειον με πανοραμική θέα και το άγαλμα «Ο θάνατος του Αχιλλέα» να στολίζει τους θαυμάσιους κήπους του, αλλά και το παλιό φρούριο (έργο της βενετσιάνικης οχυροματικής αρχιτεκτονικής), καθώς και το μικρόμτερο νέο φρούριο. Σε περίπτωση που είστε λίγο χειμερινοί κολυμβητές, αξίζει τον κόπο μία βουτιά στα νερά της Παλαιοκαστρίτσας, αλλιώς κινείστε για κάποιο άλλο χωριό και διαλέξτε μία από τις ταβέρνες για παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό.
Αξίζει μία αναφορά σε κάποια από τα φημισμένα πιάτα του νησιού, όπως «παστιτσάδα» (χοντρά μακαρόνια με κοκκινιστό μοσχάρι), «μπουρδέτο» (ψάρι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα) και «σοφρίτο» (φιλετάκια από μοσχάρι με σκόρδο και άσπρη σάλτσα). Οσο για τα γλυκά, ξεχωρίζουν – και λόγω εποχής - οι «φογάτσες», που το Πάσχα αλλάζουν μορφή με ένα κόκκινο αυγό φυτεμένο στη μέση. Θυμηθείτε, πριν φύγετε να αγοράσετε το φημισμένο κουμ – κουάτ στην εκδοχή του λικέρ ή των αποξηραμένων φρούτων. Πρόκειται για δημητριακό σε μορφή πορτοκαλιού που το εισήγαγαν οι Αγγλοι από την Κίνα.
Μην νομίζετε όμως ότι η διασκέδαση στην Κέρκυρα εξαντλείται σε ταβέρνες και εστιατόρια. Πλήθος κλαμπ και μπαράκια για όλα τα γούστα περιμένουν τους νέους και όχι μόνο για να ξεφαντώσσουν μέχρι πρωίας. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Σπιανάδα, το Λιστόν και τον κέντρο της πόλης. Εκτός από τα συνηθισμένα μαγαζιά στην παλιά πόλη, υπάρχει η εναλλακτική λύση για τον πιο ψαγμένο τουρίστα, στα Γουβιά. Τα Γουβιά είναι ένα μικρό χωριό, ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη και διαθέτει πολλές επιλογές στον κεντρικό δρόμο του χωριού.


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΔΥΟ ΕΝΘΕΤΑΚΙΑ


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Η Κέρκυρα διαθέρει πολλά σύγχρονα ξενοδοχεία. Εμείς ξεχωρίσαμε τα εξής:
1. Corfu Holiday Palace στο Κανόνι (τηλ. 26610 36540, φαξ 26610 36551) EMAIL: cfulhol@hol.gr
2. Corfu Palace στην Κέρκυρα (τηλ. 26610 39485-7, φαξ 26610 31749) Web: http://www.corfupalace.com/
3. Grecotel Corfu Imperial στο Κομμένο (τηλ. 26610 88400, 26610 88500, 26610 88600, φαξ 26610 1881) Web: http://www.grecotel.gr/

ΤΑΒΕΡΝΕΣ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και σε κάθε γωνιά του νησιού αφθονούν οι επιλογές. Μεταξύ αυτών:
Εντός του ξενοδοχείου Corfu Palace, με θέα το κάστρο, υπάρχει εστιατόριομε διεθνή και ελληνική κουζίνα.
Το Λιστόν αποτελεί από μόνο του προορισμό. Το “Rex” είναι η ιδανική λύση για φαγητό το μεσημέρι (26610 39649).Ωστόσο, αν έχετε τη διάθεση για περιπλάνηση, μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχες γεύσεις σε μικρές οικογενειακές ταβέρνες στα διάφορα χωριά του νησιού, όχι πολύ μακριά από την πόλη της Κέρκυρας, όπως το Κοντόκαλι.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 04/2008 TRAVEL X-PERIENCE

No comments: