Friday, November 28, 2008

Ζάκυνθος

Πολλοί από εσάς που έχετε παιδιά σκέφτεστε πού να περάσετε το Πάσχα. Κάποιοι δεν έχετε χωριά και κάποιοι διαφωνείτε σε ποιανού χωριό να πάτε. Η λύση λοιπόν είναι ο τρίτος δρόμος. Κάπου μακριά από τον τόπο καταγωγής του ενός ή του άλλου.
Η συνηθισμένη επιλογή είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί οι Ελληνες «φοβούνται» τα νησιά, εκτός καλοκαιριού. Όμως δεν είναι όλα τα νησιά, μικρά, με στενούς δρόμους, λιγοστές υποδομές για οικογένειες και πολύμηνη κράτηση εισιτηρίων για το καράβι. Για του λόγου (του γραπτού) το αληθές σας παρουσιάζουμε την εναλλακτική λύση της Ζακύνθου. Ένα νησί δύο ώρες με το καράβι και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε κράτηση θέσεων για επιβάτες και αυτοκίνητο. Κι όταν φτάσετε εκεί, πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων με όλες τις ανέσεις και για οικογένειες. (Δεν εννοώ να ψάξετε κατάλυμα όταν πατήσετε στεριά!)
Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε επτανησικαή αρχιτεκτονική με οικογενειακές σουίτες ή βρεφικό κρεβάτι για παιδάκια έως 2 ετών και δυνατότηα baby sitting. Χώρους για παιχνίδι (για μικρούς και μεγάλους) και παδικό μενού στο εστιατόριο. Και φυσικά όλες τις άλλες ανέσεις και δραστηριότητες των καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών.
Ωστόσο η Ζάκυνθος προσπαθεί και έχει πετύχει να κάνει κάποια βήματα στον αγροτουρισμό. Θα βρείτε λοιπόν πετρόχτιστα ανακαινισμένα αγροτόσπιτα σε εκτάσεις με ελαιώνες, άλογα, αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια. Μία διαφορετική εμπειρία όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά που σήμερα πλέον ζουν μακριά από τη φύση. Σε όλες αυτές τις φάρμες φυσικά παράγουν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Επειδή όμως απόδραση δεν είναι μόνο ταξίδι και διαμονή, αλλά κυρίως προορισμός, στη Ζάκυνθο θα βρείτε πολλά να κάνετε και να δείτε. Μία βόλτα στην πεζοδρομημένη πλατεία με τα καφέ και τα εστιατόρια είναι όμορφη και ξεκούραστη ακόμη και με παιδιά. Το ίδιο και η παραλία με τα λογής λογής καραβάκια δεμένα στους κάβους του λιμανιού. Απολαύστε τον καφέ σας στην πόλη κάτω από τις καμάρες του Ζάντε ή την πλατεία του Αγ. Μάρκου και μετά ανεβείτε στον καταπράσινο λόφο του Στράνη όπου ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Υμνο εις την Ελευθερίαν». «Όμως αυτό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι η βόλτα με τα σκεπαστά ποδήλατα- τρίκυκλα για δύο ή τρία άτομα.
Στην Ζάκυνθο υπάρχει ένα ιεροτελεστικό έθιμο «Το βαγί». Την Κυραική των Βαίων μοιράζονται οι βαγιοφόρες (κλαδιά ελιάς και ανοιξιάτικα λουλούδια), τα οποία αφού διαβαστούν στην εκκλησία αποκτούν ιερότητα και έχουν χρησιμεύσεις ως φυλαχτά και φίλτρα ανά τους αιώνες στην περιοχή.
Αν ωστόσο βρεθείτε στη Ζάκυνθο από 1η Μαΐου μπορείτε να επισκεφθείτε το θαλάσσιο πάρκο με το περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης και «ατραξιόν» την περίφημη καρέτα καρέτα που ξετρελαίνει τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Για φαγητό είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσετε τα καταπληκτικά μενού του καταλύματος που θα μένετε, καθώς ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα με διεθνείς και ντόπιες σπεσιαλιτέ. Λόγω Πάσχα μάλιστα οι σεφ βάζουν τα δυνατά τους σε ποιότητα, ποικιλία και συνδυασμούς. Ωστόσο αν θελήσετε να κινηθείτε γευστικά εκτός ορίων ξενοδοχείου – ξενώνα κ.λπ. υπάρχει πληθώρα από μικρές οικογενειακές ταβέρνες με επτανησιακό και όχι μόνο άρωμα.
Οσο για τις μαγευτικές παραλίες και άλλα πολλά και πιο καλοκαιρινά, επιφυλασσόμαστε για tips στην εποχή τους.


ΕΝΘΕΤΟ

ΜΟΥΣΕΙΑ


Για τους φίλους της ιστορίας και των τεχνών υπάρχουν πολλά και αξιόλογα μουσεία στο νησί.
Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Στην πλατεία Σολωμού σε ένα νεοκλασικό κτήριο μπορείτε να θαυμάσετε έργα εκκλησιαστικής ζωγραφικής από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, τέμπλα εκκλησιών, κ.ά.
Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακύνθιων. Στην πλατεία του Αγ. Μάρκου, με τους τάφους του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Μουσείο Γρηγόριου Ξενόπουλου. Κύρια εκθέματα προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα από τη «Διάπλαση των Παίδων».
Αγροτικό Μουσείο – Βερτζάγειο. Στα Πηγαδάκια (Αλυκές) με παρουσίαση της πολιτιστικής και αγροτικής ζωής ενός χωριού.
Ναυτικό Μουσείο Επτανήσου. Στη Μπόχαλη, με πίνακες από τη ζωή στη θάλασσα και μινιατούρες πλοίων.
Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο. Στο Τσιλιβί, με υδατογραφίες της ναυτικής ιστορίας μας και αντικείμενα επώνυμων πλοίων.

Π.Γ.
Δημοσιεύτηκε στο ΕΧΟΔΟΣ 03/2008

No comments: